Vi i cava sotaiga

A darrers de maig del 2018, per primera vegada en es nostre poble i d’una manera experimental, posem a envellir unes ampolles de vi i cava, a “sotaiga”.

La iniciativa parteix d’una predisposició a nivell d’aventura per part de Caves Parxet/ Mont Ferran d’Alella i el Celler Mas Nou d’Esclanyà-Begur. Per aventura no ens referim a que tinguem dubtes de què l’evolució d’aquest procés pugui produir un bon vi o cava, sinó per la incògnita de si aguantaran la bravura de les aigües del nostre litoral. Especialment, són perilloses les llevantades de tardor/hivern i hi ha dubtes també de si suportaran la massa turística de l’estiu o qualsevol altre acte vandàlic, cosa que no esperem ni desitgem.

La iniciativa es materialitzarà amb la participació de l’Associació Sotaiga, (associació que col·labora amb l’ACiT) que és qui vetllarà i controlarà tot el procés logístic i tindrà cura del mateix. Alhora, farà les immersions de control i recollida de dades per a l’Institut Ciències del Mar i pels propis cellers.

També disposem del vist i plau de l’Ajuntament de Begur, així com la seva col·laboració i participació per part de l’àrea de Medi Ambient, a fi efecte que la capbussada de gàbies a sota aiga i els processos d’ancorar i llevar siguin respectuosos amb l’entorn i quedi garantida la preservació del fons marí.

El lloc escollit es un “bam” de sorra que no afecta la posidònia i que es troba a una fondària de 24 metres. Tindrà una pressió de 2,8 Bars i a una temperatura mitjana de 16º. La idea és deixar aquestes ampolles més o menys 11 mesos capbussades, temps suficient perquè es desenvolupin i millorin les qualitats del producte i, alhora, quedi incrustat el “turu” a les ampolles.

El procés de criança submarina crea un iodat diferent. Aquest intercanvi de salinitats, conjuntament amb el moviment continu del vi per les corrents marines, la poca lluminositat, i les condicions a què hem fet esment, fa que es modifiquin extraordinàriament les qualitats organolèptiques.

Els productes que exposarem són els següents:

ES TURU Criança 2016
50% de Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon i 20% Garnatxa
14,8o 4,5 ATS i 3,3 PH
Veimat el setembre del 2016, macerat amb bota de roure oberta fins la fi de la seva fermentació alcohòlica. Premsat molt lleugerament, trasbalsat i criat amb bota de rou- re fins la fi de la seva fermentació malolàctica, embotellat i lacrat amb vermell cirera el desembre del 2017.

ES TURU 2017
70% Merlot, 20% Garnatxa i 10% de Cabernet Sauvignon
Veimat el setembre del 2017, remuntat diàriament fins la seva fi de fermentació alcohòlica i reposant durant la fermentació malolàctica fins l’Abril del 2018, que és quan queda embotellat i lacrat amb color lila pruna.

CAVA L’AMERICANO Mont-Ferrant l’Americano Ecològic 2016
(504 ampolles) Xarel.lo 48%, Macabeu 30%, Parellada 15% i Chardonnay 7% procedent d’Agricultura Ecològica.
Dossatge: Brut (Sucre de Canya sense refinar).
Aquest Cava va ser “Degorjat” el Dijous 26 d’Abril. Es va tapar amb suro de 31×54 mm (màxima estanqueïtat), morrió, precinte de la DO i lacrat vermell.

Joan Carbó i Saballs Viticultor